Avtalslagen 2020 / 1. Inledande bestämmelser / 1.3 Avtalsrättsliga principer / 1.3.7 Principen om rättsmissbruk, venire contra factum proprium
1.3.7 Principen om rättsmissbruk, venire contra factum proprium
Principen om rättsmissbruk innebär att en avtalspart inte ska dra fördel av sitt eget oredliga eller illojala agerande.
KOMMENTAR UNDER UTARBETANDE
Senast ändrad 12 mars 2025
Lagar: 33 § avtalslagen 1915, CISG Art. 80
Rättsfall:
Litteratur: J. Ramberg & C. Ramberg, Allmän avtalsrätt, 2022, kap. 1.4.6; M. Fritz, Principen om rättsmissbruk i EU-rätten, 2020; K. Grönfors, Missbruk av privaträttens regler, JT 1993–94 s. 170; G. Lennander, Rättsmissbruk genom att dra fördel av eget illojalt beteende, Festskrift till Lindskog, 2018, s. 421; J. Munukka, Rättsmissbruk, i Stockholm center for commercial law, årsbok 2008, s. 135–164
Internationella instrument: UNIDROIT Principles Arts. 1.7 och 1.8, PECL 8:101(3), DCFR III.-3:101(3)
Vad är en princip? Hur kan den användas praktiskt?
Vad som utgör en rättsprincip och funktionerna med rättsprinciper är omtvistat. Jag kommer inte att hänvisa till den omfattande litteraturen rörande dessa frågor (se vidare allmän rättslära, rättsfilosofi).
Syftet med att ange principer på www.avtalslagen2020.se 1.3.1–1.3.9 är endast att peka på viktiga generella intressen som ligger till grund för specifika rättsregler. Principerna utgör inte självständiga rättsregler. Agerande som strider mot dem medför inte med automatik rättsliga konsekvenser. För att uppnå en rättsföljd krävs stöd i en rättsregel och det räcker alltså inte med stöd i en princip.
I NJA 2019 s. 23 ”Den betalande sambon” uttalade HD (med avseende på principen om obehörig vinst):
Obehörig vinst kan användas i olika betydelser. Det kan vara fråga om obehörig vinst som en övergripande princip (metanorm) som ligger bakom och kan förklara olika regler i rättssystemet och som kan påverka rättstillämpningen på olika sätt, t.ex. som en faktor av betydelse när regler ska tolkas. Uttrycket obehörig vinst kan emellertid också referera till en självständig rättsregel.
Principer kan praktisk användas som kraftfulla argumentationsverktyg. Eftersom principerna förklarar bakgrunden till rättsregler (ratio legis) kan hänvisningar till principerna ge vägledning om hur en rättsregel ska tillämpas i en viss situation där kanske de intressen som principen ger uttryck för är aktuella. Se vidare om detta A. Norlén & C. Ramberg, Vigilansprincipen i förmögenhetsrätten, SvJT 2021 s. 373.
Ofta står olika principer mot varandra och hur de bäst ska avvägas kommer till uttryck i specifika rättsregler. Om en motpart argumenterar med stöd av en viss princip, finns ofta möjlighet att motargumentera med stöd av en annan princip.
Principen om rättsmissbruk
Principen om rättsmissbruk innebär att en part inte bör kunna dra fördel av sitt eget oredliga eller illojala agerande (venire contra factum proprium). Principen har många likheter med lojalitetsprincipen.
En besläktad princip är att en part inte ska kunna bete sig motstridigt och därigenom orsaka att motparten fäster befogad tillit till och agerar i enlighet med ettdera av beteendena. Se UNIDROIT Principles Art. 1.8:A party cannot act inconsistently with an understanding it has caused the other party to have and upon which that other party reasonably has acted in reliance to its detriment.
Denna princip kommer till uttryck bland annat i 33 § avtalslagen 2015 om handlande i strid mot tro och heder och CISG Art. 80. Se även www.avtalslagen 2020.se kap. 7 om avtal som strider mot legala förbud.