11.1 Definition av avtalsbrott

(1) En part som inte presterar i enlighet med avtalet begår avtalsbrott. Utgångspunkten är att motparten har rätt till påföljder som sammantagna försätter motparten i samma ekonomiska läge som om motparten fått avtalsenlig prestation. Förutsättningar för olika påföljder framgår av www.avtalslagen2020.se kap. 11 och 12.

(2) En part kan inte göra gällande att motparten gjort sig skyldig till avtalsbrott om det beror på partens eget beteende, egen underlåtenhet eller på annat förhållande som parten bär ansvar för.

KOMMENTAR UNDER UTARBETANDE

Senast uppdaterad 19 mars 2025

Lagar:

Rättsfall: NJA 2022 s. 82 ”Lägenheten på Karlaplan”

Litteratur:

Internationella instrument: UNIDROIT Principles Art. 7.1

Avtalsbrott är beteenden som inte harmonierar med de skyldigheter som avtalet innebär. Avtalsbrott kan t.ex. utgöras av att betalning eller annan prestation sker för sent eller helt uteblir. Avtalsbrott kan också utgöras av att en prestationen inte motsvarar avtalad kvalitet. Vilka skyldigheter som följer av avtalet bestäms med stöd av regler om fastställande av avtals innehåll, se www.avtalslagen2020.se kap. 5.

I vissa fall är ett beteende som prima facie förefaller utgöra avtalsbrott inte ett avtalsbrott på grund av att en part har rätt att hålla inne sin prestation, se www.avtalslagen2002.se 12.1.

Ibland kan ett avtalsbrott vara ursäktligt och därför aktualiseras inte påföljder. Avtalet kan innebära att vissa avtalsbrott är ursäktliga, t.ex. på grund av hur ett avtalsvillkor om force majeure är formulerat. Avtalsbrottet kan också i praktiken bli ursäktligt på grund av regler om oskälighet, se www.avtalslagen2020.se kap. 6. Det kan också vara så att avtalsbrottet enligt avtalsvillkor eller enligt lagbestämmelser är delvis ursäktligt på så sätt att vissa påföljder bortfaller, t.ex. rätten till fullt skadestånd.

HD uttalade i NJA 2022 s. 82 ”Lägenheten på Karlaplan”:

När såväl avtals ogiltighet som påföljder vid avtalsbrott eller rätten att säga upp ett långvarigt avtal kan aktualiseras i det enskilda fallet har den drabbade parten typiskt sett rätt att välja att göra gällande antingen ogiltighet eller en viss påföljd vid avtalsbrott eller uppsägning

En part som blivit utsatt för klandervärt beteende kan alltså välja att kräva påföljder på grund av avtalsbrott eller att kräva ogiltighet. Det är därför viktigt att den utsatta parten analyserar vilken rättsföljd som önskas. Vanligtvis ger påföljder på grund av avtalsbrott ett större mått av flexibilitet. Det är också vanligtvis enklare att visa avtalsbrott än att uppfylla de stränga rekvisiten för ogiltighet i 28–33 §§ avtalslagen 1915.